20 червня 2007 р.

Очищення руїн старовинного замку

Очищення руїн старовинного замку XV століття проходило минулими вихідними в селі Язловець Бучацького району. Метою акції є привернення уваги влади, громадськості, медіа та бізнесу до необхідності збереження нашої історичної спадщини. Адже на Тернопільщині знаходиться третина замків та фортець України та велика кількість інших історичних пам’яток, які потребують очищення, відновлення та зберігання в належному стані.

Акцію організовано в рамках Програми збереження історичної спадщини краю проекту “Квітуча Тернопільщина” спільно з компанією Джерманавто, яка виступила генеральним партнером заходу та профінансувала проїзд, харчування учасників акції й закупила необхідний реманент. Також керівництво та працівники Джерманавто брали участь в упорядкуванні замку, а фірма Трилобіт допомогла з придбанням пакетів, рукавиць та сікаторів. На нашу думку якби інші підприємці взяли приклад з меценатів і хоча б раз в рік зробили добру справу для збереження однієї історичної пам’ятки, наша туристично-приваблива Тернопільщина справді б розквітла.

Працею, свою лепту у збереження Язловецького замку вклали представники Асоціації „Дружба” Пласту, Благодійного фонду “Наше майбутнє”, студенти і викладачі факультету образотворчого мистецтва Педагогічного університету та журналісти центральних й місцевих медіа, загалом 50 чоловік чоловік. За день вдалось частково прибрати замок від чагарників, кущів і сміття. Продовжити роботи заплановано через декілька тижнів щоб завершити упорядкування в середині та розпочати на зовні. Після закінчення очищення Язловецького замку заплановано перейти до прибирання Теребовлянської фортеці.

Представники „Квітучої Тернопільщини” закликають усіх разом усвідомити існуючу загрозу втрати неоціненої історичної спадщини та любими можливими методами долучитись до її збереження. За наявності ресурсів в планах програми упорядкування інших історичних пам’яток, які знаходяться на території області. Раді вітати усі пропозиції та ініціативи. А представникам медіа будемо вдячні за висвітлення втілення програми проекту у життя.

Немає коментарів: